Monday 9 November 2009

Myanmar diplomat säger juntan får gratis Suu Kyi snart så hon kan delta i val

Myanmar diplomat säger juntan får gratis Suu Kyi snart så hon kan delta i val
Av Jim Gomez (CP) - 1 timme sedan

SINGAPORE - Myanmar militärt fastställde regeringen får release prodemokratiska icon Aung San Suu Kyi snart, så hon kan spela en roll i nästa års allmänna val enligt en högt uppsatt Myanmar diplomat.

Anmärkningarna av Min Lwin - ovanligt att en burmesiska regeringstjänsteman i ett utomeuropeiskt besök - var i linje med vaga kommentarer de senaste åren av juntan att den tänker fria Suu Kyi snart. Men tjänstemännen har inte gett några tidsramar och har gjort några riktiga flyttar att släppa henne.

Suu Kyi, en Nobels fredspris, har suttit häktad i 14 av de senaste 20 åren och inte kunnat tala offentligt sedan hon togs senast i förvar maj 2003.

En domstol nyligen dömde 64-åringen till ytterligare 18 månaders husarrest, vilket skulle hindra henne från att delta i valet - den första på två decennier - om hon inte ges en särskild övergång.

"Det finns en plan för att släppa henne snart ... så hon kan organisera sitt parti, säger Min Lwin, en generaldirektör i utrikesministeriet, The Associated Press i Manila. Han vägrade att utarbeta, och det var oklart om han menade att Suu Kyi skulle få kampanj.

Det finns inget som tyder på att regeringen skulle tillåta Suu Kyi att köra i valet. Myanmar konstitution innehåller bestämmelser som bar Suu Kyi från sitt uppdrag och se till militären en kontrollerande andel i regeringen.

Min Lwin framhöll att förslaget till fri Suu Kyi påverkades inte av den senaste tidens förändringar i den amerikanska politiken under president Barack Obama, som försöker bedriva Myanmar, även känt som Burma. Bushadministrationen hade undvikit alla direkta samtal med den tillbakadragna sydostasiatiska nation.

Även Myanmar välkomnar den nya politiken, säger Min Lwin han inte förväntar sig några större förändringar inom en snar framtid, främst på grund av amerikanska sanktioner är fortfarande i kraft.

Min Lwin var i Manila för att delta i ett möte av Association of Southeast Asian Nations och Förenta staterna.

USA: s biträdande utrikesminister Kurt Campbell och ambassadör för ASEAN frågor Scot Marciel hålls enskilda samtal förra veckan med burmesiska styrande generaler och Suu Kyi - den högste besök av amerikanska tjänstemän till Myanmar i 14 år.

Suu Kyi är nöjd med hennes möte med amerikanska tjänstemän och anser att de "har goda avsikter mot Myanmar och anstränger sig för att verka för demokratiska reformer i landet, sa hennes advokat Nyan Win sade måndag.

Obama kommer att träffa ledarna för Asean den 15 november, vid sidan av Asia Pacific Economic Cooperation forum i Singapore, föra honom i sällsynta kontakt med burmesiska premiärminister, general Thein Sein.

Tjänstemän har inte sagt om Obama kommer att träffas privat med Thein Sein. Sista amerikanske presidenten att möta en burmesiska ledare var Lyndon B. Johnson, som förde samtal med dåvarande premiärministern Ne Win 1966.

Trots deras nya inställning till Myanmar, har amerikanska tjänstemän sade att hårda sanktioner mot juntan kommer att finnas kvar tills samtal med sina generaler att leda till demokratiska reformer.

No comments:

Post a Comment