Monday 2 November 2009

"De tvingade mig på knä som en hund"

"De tvingade mig på knä som en hund"


2 november 2009 (DVB)-The Obama förvaltningen har ett berg att klättra i syfte att åstadkomma en frigivning av politiska fångar i Burma, med en militärregering aggressivt förbereda landets första valen på 20 år.


De senaste veckorna har antalet politiska fångar i Burma har stigit efter ett tillslag mot oppositionella grupper. DVB intervjuat före detta politisk fånge Myo Yan Naung Thein, som släpptes i september efter två år i fängelse. Han talade om livet bakom galler och den pågående kampen att oppositionsgrupper i Burma ansikte.

"På eftermiddagen den 15 december 2007, medan jag var i telefon till min mamma i en affär i Rangoon och grep två män mig med händerna. De var mycket stark. De hade tatueringar och såg ut som brottslingar. Skrek jag för jag tyckte att de hade kidnappat mig av misstag. Då en av dem tog mig i halsen, lade sin hand över min mun och knuffade in mig i en taxi. De huva mig, och jag var tvungen att lägga sig i taxin. En av dem satte sig ovanpå mig.

"Jag vet inte var de tog mig för att jag var huvor, men så fort jag kom dit började de att sparka och klippa mig. De tvingade mig att ligga på knä på alla fyra som en hund, och en av dem satt på min rygg. Dessa män var riktigt våldsam och otrevlig mot mig.

"Senare fick jag veta att de personer som tog mig kom från militära frågor och säkerhetsfrågor. De frågade mig om Min Ko Naing [88 Generation Students 'ledare], och andra aktivister. Till sist insåg jag att jag var i förhörsrummet Center. De torterade mig mycket brutalt. Mina händer var bundna bakom ryggen, de sparkade och slog mig. De låste mig i en mörk, våt rum utan fönster. Jag visste inte om det var dag eller natt.

"Jag skickades till Insein bilaga fängelse [i Rangoon] och sätta i en cell. En av mina ben var försämras dag för dag. Jag hade redan drabbats av ett neurologiskt tillstånd en gång under 1991, så jag informerade fängelse myndigheterna att jag inte kunde flytta på grund av nervskador, men de brydde sig inte.

"Ett fängelse Medic kom och såg mig men han var en vanlig läkare, inte en neuro-specialist, så jag begärde att se en neuro-specialist, men de ignorerade mig. Då nervskada blev så dålig att jag inte kunde röra mina ben alls. Min mor skickade begäran brev till fängelse direktören många gånger, och exil medierna också rapporterade mitt fall. Jag äntligen fick en chans att se en neuro-pecialist, och han berättade för mig mina händer drabbades också.

"Jag har överförts till Sandoway fängelse [i Burma västra Arakan state] efter straff. Jag hade faktiskt en tid hos en läkare på Rangoons sjukhus vid den tiden, men de skickade mig till Thandwe fängelse ändå. De överförda mig där eftersom det är verkligen långt hemifrån och mycket kallt, och eftersom de trodde att det skulle hjälpa min hälsa!

"Fyra av oss har överförts till Sandoway fängelse. Vi var handbojor alla. De sätter alla i järn bojor utom mig, de bar mig eftersom jag inte kunde gå. De tillät inte mig att kissa under resan till fängelset, som tog hela natten. Det var så hård mot mig. Det finns 10 politiska fångar i Sandoway fängelse. Nu två släpptes, och den andra inte. Om de är ärliga, kommer de att frige alla politiska fångar, eftersom de talar om nationell försoning. Ko Win Maw, gitarrist från bandet Shwe Thansin, är i dålig hälsa och lider av astma. På natten, ibland han inte kan andas ordentligt och då han nästan faller medvetslös. Det finns inga medicinare, inga läkare och ingen ordentlig sjukvård.

"När vi släpptes [den 19 september] vi övergick enligt paragraf 401, vilket innebär att vi måste gå tillbaka till fängelset och avtjäna resten av våra meningar om vi greps på nytt för politiska aktiviteter. Jag känner ingenting [positivt om frisläppandet] eftersom jag var nära att fullborda min mening. Och nu kan jag inte stå upp eller gå. Jag kan bara gå om jag har en person på någon sida att hjälpa mig.

"Vi [aktivister] offrat mycket, men jag måste fortsätta tills vi får demokrati i Burma. Som student har jag inte riktigt vet om politik. Jag visste bara att den militära regeringen är fel. Så jag gjorde uppror och demonstrerade mot den militära regeringen. Deras regeln är helt fel för Burma.

"När vi fängslades, lärde vi oss mer och mer om de orättvisor som utförts av den militära regeringen, och det stärkte min tro ännu mer. Så vem kommer att fortsätta kämpa om vi inte gör det? Vi måste fortsätta. "
http://english.dvb.no/news.php?id=3010

No comments:

Post a Comment