Tuesday 6 October 2009

Domstolen avvisar överklagande av Aung San Suu Kyi Reuters

Domstolen avvisar överklagande av Aung San Suu Kyi
Reuters

O NORMAL
O LARGE
O EXTRA LARGE

En domstol i Burma bekräftade sin fällande dom på oppositionsledaren Aung San Suu Kyi i går, ett beslut som kan hålla Nobelpristagare i förvar tills efter nästa års val.
Domaren avslog ett överklagande från Anna Suu Kyis legal team ", som hävdade att hennes 18-månaders husarrest för en brist i säkerheten var olaglig eftersom den baserades på lagstiftning som inte längre används.
Före förhandlingen, hennes advokat Nyan Win sade National League for Democracy partiledare skulle fortsätta att kämpa för sin frihet, oavsett resultatet. "Vi har gjort vårt bästa för att bevisa sin oskuld" Nyan Win sade. "Om hon inte är frikänd, är vi beredda att göra ett annat överklagande till Högsta domstolen."
Ms Suu Kyi dömdes i augusti för att bryta en lag som skyddar staten från "subversiva element" när, medan husarrest, får hon en amerikan, John Yettaw, bo på henne Lakeside hem för två nätter.

Aung San Suu Kyi möter burmesiska juntan minister

Burmesiska demokratirörelsen icon Aung San Suu Kyi hålls ett sällsynt möte med en minister i den styrande juntan på lördagen, dagen efter en domstol avslog hennes överklagande av hennes utsträckta hus arrest.Skip relaterat innehåll
RELATERADE objekt
Aung San Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991Enlarge photo
• Aung San Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991Enlarge photo
• VIDEO: Myanmar demokratikämpen Aung San Suu Kyi. Ursprungligen in 300709.Enlarge photo
• Aung San Suu Ky (tv) skakar hand med Myanmar arbetsmarknadsminister Aung Kyi innan ... MoreEnlarge foto
Fler bilder: Burma
De fängslade oppositionsledare träffade Aung Kyi, arbetsmarknadsminister och officiella kontakter mellan henne och regeringen för samtal kan ha sin tyngdpunkt på möjliga sanktionerna hävs, hennes advokat, Nyan Win sade.
Efter år ansluter sig sanktioner mot landets styrande generalerna har Nobelpristagaren lättade hennes hållning, som Washington presenterade i dag en stor politisk övergång till nytt engagera juntan.
Det visade sig förra veckan att hon hade skrivit till militärregimen ledare Than Shwe ger förslag för att lyfta västerländska sanktioner mot landet.
"Jag vet inte klart vad de diskuteras, men jag tror att det kommer att relateras till hennes brev, sade Nyan Win från lördagens möte, som han till AFP varade cirka 45 minuter på en statlig gästhem.
Washington har framfört önskemål om frigivningen av Suu Kyi, som tillbringat en stor del av de senaste 20 åren i fängelse, men på fredag hennes överklagande av hennes utsträckta husarrest avvisades av en Yangon domstol.
Domare biföll hennes övertygelse över en incident där en amerikansk man simmade objuden till hennes hus i maj, gav henne en extra 18 månaders husarrest.
"Avslag på överklagandet var en liten negativ så de brukar motvikt med en liten positiv, sade en Bangkok-baserad Western diplomat om hörande av Suu Kyis möte med ministern.
"Jag tror att det faktiskt är meningsfullt om man tittar på psykologi av regimen, tillade diplomat, som var" försiktigt positiva "till att samtalen.
Derek Tonkin, fd brittisk ambassadör i Vietnam, Laos och Thailand, säger att efter att ha fått hennes brev, kan juntan vara beredd "att ha en fungerande relation av något slag" med Suu Kyi.
Tonkin sade att han först hade tänkt en begäran skrivelsen gjorts för att möta utländska diplomater i Yangon inte skulle beviljas, men vi säkert få se på situationen mycket noga, sade han efter mötet.
Förlängningen av Suu Kyis husarrest håller henne ur vägen för valet utlovades 2010 av juntan och till kritik valurnorna är en skenmanöver för att legitimera den militära regimens grepp om makten.
Men Suu Kyi, som träffades förra Aung Kyi i januari 2008, har välkomnat den amerikanska utvecklingen mot ett ökat engagemang och anser att det bör finnas några förutsättningar för en dialog mellan de båda länderna, har hennes advokater sagt.
Även om USA höll sin högsta nivå samtal med Myanmar i nästan tio år på tisdag, har varnat för att häva sanktionerna förrän det sker framsteg mot demokrati.
På lördagen Myanmars utrikesminister, även kallad Nyan Win, hävdade att "fria och rättvisa (val) kommer att hållas" nästa år, då han träffade kolleger från Japan och Sydostasien är Mekongfloden region.
"(Om) att valen är fria och rättvisa eller inte, så länge ingen kan döma den. Efter valet kommer att hållas, kan du bedöma om valen är fria och rättvisa eller inte, tillade han.
Suu Kyi's National League for Democracy parti vann landets senaste valet en jordskredsseger 1990, ett resultat som den styrande generalerna vägrade att erkänna, vilket USA andEuropean EU att införa sanktioner.
I augusti, en domstol i Yangon ökända Insein fängelse dömd Suu Kyi till tre års straffarbete, men juntan chef förkortades till 18 månaders husarrest.
John Yettaw, en excentrisk amerikan som utlöste sammanbrottet genom att simma till hennes sönderfallande strandtomt hem i maj dömdes till sju års straffarbete, men släpptes efter ett besök av den amerikanske senatorn Jim Webb.
Myanmar har varit under militärt styre sedan 1962, med brutala ingrepp mot protester under 1988 och 2007.


Burma rösta vara "fria och rättvisa"
Bangkok Post
Publicerad: 4/10/2009 at 01:02
Online nyheter: breakingnews
Burmas utrikesminister lovade Lördag hans land skulle ha "fria och rättvisa" val nästa år, trots att fängslandet av demokratikämpen Aung San Suu Kyi.

Burmas utrikesminister U Nyan Win talar under den 2: a Mekong-Japan utrikesministermöte på ett hotell i Siem Reap provinsen, cirka 314 km nordväst om Phnom Penh. Burmas utrikesminister lovade Lördag hans land skulle ha "fria och rättvisa" val nästa år, trots att fängslandet av demokratikämpen Aung San Suu Kyi.
"I mitt land fria och rättvisa val hålls. Vi har redan aviserat," Burmas utrikesminister Nyan Win sade till journalister efter ett möte med kollegor i Kambodjas nordvästra turist centrum.
"(Om) att valen är fria och rättvisa eller inte, så länge ingen kan döma den. Efter valet kommer att hållas, kan du bedöma om valen är fria och rättvisa eller inte."
En Burma domstol fredag avvisat ett överklagande Suu Kyi mot sin övertygelse över en incident där en amerikansk man simmade objuden till sitt hem i maj, gav henne en extra 18 månaders frihetsberövande.
Meningen åskådarplats henne från valet utlovade för 2010, vilket kritiker att säga valurnorna är en bluff.

Ministern gjorde uttalanden efter mötet med utrikesministrar från Japan, Kambodja, Thailand, Laos och Vietnam för samtal syftar till att främja utvecklingen inom Mekongområdet.
Burma har varit under militärt styre sedan 1962, och juntan vägrade erkänna skred segern för Suu Kyis National League for Democracy parti i det senaste valet 1990.
Japans utrikesminister Katsuya Okada sade att samtalen upp "Burma-relaterade frågor".

"Vi hoppas att Aung San Suu Kyi kommer att släppas och öppna val kommer att genomföras med deltagande av alla politiska partier, sade han till journalister.
Burmas utrikesminister sade till sina kolleger att "demokrati inte kan påtvingas utifrån," japanska talesmannen Kazuo Kodama sa.
Japans nya regering har uttryckt förhoppningar om att främja förbindelserna med länderna i Mekong-regionen.

Suu Kyi, som tillbringat en stor del av de senaste 20 åren i fängelse, hade ett sällsynt möte med juntan minister Aung Kyi lördag, där hennes advokat sade att de antagligen diskuterat hur man ska avsluta västerländska sanktioner mot Burma.

No comments:

Post a Comment