Saturday 26 December 2009

FN: s generalförsamlings resolution fördömer Burma

FN: s generalförsamlings resolution fördömer Burma
FN: s generalförsamling på torsdagen fördömde "de pågående och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna" i Burma och uppmanade militärregimen att genomföra en öppen och allomfattande översyn av 2008 års konstitution.

En FN pressmeddelande sade den icke-bindande resolution djup oro över inskränkningar faktiskt och verkligt deltagande av alla intressenter i landet, inklusive företrädare för National League for Democracy (NLD), i en verklig dialog och nationell försoning. Det noterades också att de förfaranden som fastställts för utarbetandet av konstitutionen resulterade i en de facto uteslöts oppositionen från processen.

Den 192-medlemmen generalförsamling antog resolutionen med röstsiffrorna 86-23 med 39 nedlagda röster. Medan Förenta staterna, Förenade kungariket, Tyskland, Sydafrika och Schweiz mellan länderna till förmån för resolutionen, Kina, Indien, Ryssland och Nordkorea, tillsammans med Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) medlemmar Malaysia, Laos och Vietnam röstade emot det.

Fyra övriga ASEAN-länder, Kambodja, Indonesien, Singapore och Thailand-avstod, liksom Norge.

Resolutionen uppmanade också regimen i Burma att omedelbart och villkorslöst frige oppositionsledaren och nobelpristagaren Aung San Suu Kyi från husarresten och frigöra mer än 2.000 andra samvetsfångar.

Burmas FN-ambassadör, Than Swe, förkastade resolutionen, kräver den mycket politiserade. Han sade att Burma var på väg mot en "mjuk övergång" till demokrati och var aktivt förbereda flerpartival nästa år.

I två besök i Burma, Tomas Ojea Quintana, FN: s mänskliga rättigheter särskild rapportör för Burma, har uppmanat militärregimen att avsluta fyra grundläggande mänskliga rättigheter element före valet 2010. De är en frigivning av alla samvetsfångar, översyn och reform av nationell lagstiftning som inte är i överensstämmelse med internationella normer för mänskliga rättigheter, reformen av rättsväsendet för att garantera oberoende och opartiskhet, och reformen av militären, som behövs för att nå internationell humanitär rätt i konfliktområden, liksom rättigheter civila.

Sedan han utnämndes i maj 2008, har Quintana gjort två besök i Burma, den andra i februari.

Den särskilda rapportören får sitt mandat från FN: s råd för mänskliga rättigheter. En FN-källa sade Quintana väntas besöka Burma två gånger om året.

Även torsdagens resolutionen att ett datum nu har fastställts för ett uppföljande besök av Quintana, sa han nyligen i en intervju med en burmesisk radiostation att den burmesiska regeringen hade avvisat för andra gången hans begäran om att resa dit. Regimen hade ingen anledning, förutom att det var inte redo att ta emot honom.
http://www.irrawaddy.org/article.php?art_id=17466

No comments:

Post a Comment