Thursday 27 August 2009

Utan val författning ändring kan inte basunera förändring: NLD PDF Print E-post av Mungpi

Utan val författning ändring kan inte basunera förändring: NLD PDF Print E-post
av Mungpi
Tisdag, 25 augusti, 2009 18:12

New Delhi (Mizzima) - Om Burmas militärregim släpper politiska fångar, inklusive Aung San Suu Kyi och ändrar 2008 års grundlag, 2010 års allmänna val är meningslös och kommer inte vaktmästare i någon typ av förändring, National League for Democracy har sagt .

2010 allmänna val, som föreslagits av den styrande juntan, bygger på 2008 års konstitution, som stadfäster militärens roll. Det kan inte ge en möjlighet till förändring om inte regimen anser att en översyn av konstitutionen, sade Dr Win Naing, en talesman för NLD.

"The 2010 valen inte kan vara en möjlighet till förändring i Burma om inte juntan recensioner och ändrar konstitutionen, sade han.

Det har varit 20 år nu, och juntan är medveten om att det inte kan fortsätta utslag landet i en illegitim sätt. Eftersom juntan inte är beredd att göra något slags drastiska reformer, utarbetade kommissionen konstitutionen för att legitimera sin roll, tillade han.

Dr Win Naing inlägg kom som svar på den rapport som nyligen offentliggjordes av International Crisis Group, som uppmanade alla intressenter i burmesiska politiken att förbereda sig för att gripa ett tillfälle för förändring som troligen är en minskning från 2010 års val.

Regeringskonferensen i sin rapport som släpptes på torsdagen sade att valet 2010 är en möjlighet till förändring och uppmanade det internationella samfundet, den burmesiska oppositionen, inklusive NLD, militära regeringen och andra intressenter att inte slösa bort chansen.

"Alla intressenter bör vara uppmärksam på möjligheter som kan uppkomma för att driva den nya regeringen mot reformer och försoning" i rapporten, med titeln "Myanmar: Mot valet", sa.

I rapporten hävdas också att bojkotta eller emot valet skulle bara driva saker i händerna på militären, eftersom det inte skulle hindra valet äger rum.

Men Dr Win Naing sa om valet äger rum utan hänsyn till att oppositionens krav, skulle det bara ge ett resultat som är förutsägbart - fortsatt militärstyre - och den enda skillnaden den här gången skulle vara "ett legitimerat militärt styre".

"Vi ser inte det som en möjlighet. Villkor före valet är viktigt och om ingenting förändras och om juntan går vidare med sina planer, är det förutsägbart, tillade han.

Men han kritiserar den ICG rapport som anger, "Det är deras åsikt och vi uppskattar det för att uttrycka sådana idéer. Det spelar ingen roll om vi håller med om det eller inte. "

Men fungerar i en strikt kontrollerad miljö, Dr Win Naing sagt, människor som lever i Burma förstå militärens mentalitet och behov av att bedöma situationen innan något beslut fattas.

"Som vi nämnde i vårt" Shwegondine förklaring "om den styrande regeringen inte genomföra våra förslag, skulle vi bli tvungna att se över hur vi skall gå till väga valet 2010", tillade han.

Den 11 augusti, dömdes NLD: s generalsekreterare Aung San Suu Kyi i ytterligare 18 månader i förvar, som allmänt tros av observatörer som ett steg för att hålla henne borta från valet 2010 scenariot.

På samma sätt har medlemmar av NLD i Rangoon blivit trakasserade och torteras för sin politiska verksamhet.

No comments:

Post a Comment