Tuesday 11 August 2009

FN: s säkerhetsråd har akut möte om Suu Kyi förhandsavgörande

FN: s säkerhetsråd har akut möte om Suu Kyi förhandsavgörande
Demonstranterna demonstrera utanför ambassaden i Myanmar i centrala London, den 11 augusti 2009. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown sade att han var "bedrövad och arg" på dom tirsdag i "simulerad rättegång" i Myanmar demokrati icon Aung San Suu Kyi. Han efterlyste FN: s säkerhetsråd att införa en global embargo mot försäljning av vapen till den burmesiska juntan.
Foto av: Carl de Souza, AFP / Getty Images

Förenta nationerna - FN: s säkerhetsråd på tisdag ajournerades ett akut möte utan en överenskommelse om ett uttalande slående Myanmar beslut att förlänga husarresten demokrati icon Aung San Suu Kyi.

Storbritanniens FN-ambassadör John Sawers, rådets ordförande under denna månad, säger vissa delegationer insisterade på att skicka förslaget till deras huvudstäder för instruktioner.

"Vi kommer att återuppta diskussionerna i morgon (onsdag)," tillade han.

Det USA-utarbetade texten "fördömer domen och domen mot Aung San Suu Kyi och uttrycker sin djupa oro över den politiska konsekvenser denna åtgärd har om situationen i Myanmar."

Det uppmanar den burmesiska regeringen att frige Aung San Suu Kyi och alla andra politiska fångar "och understryker behovet av militärregimen" att fastställa villkor och skapa en atmosfär som leder till ett omfattande och trovärdiga politiska och valprocessen med fullt deltagande av alla politiska aktörer. "

Tidigare tirsdag, en domstol i Myanmar dömts Suu Kyi, den 64-årige oppositionsledaren, i slutet av ett maratonlopp rättegång för brott mot villkoren i hennes frihetsberövande efter en bisarr incident där en amerikansk man simmade objuden till hennes hem.

Domarna dömde henne till tre års hårt arbete och fängelse, men militära härskare Than Shwe undertecknat en beställning pendling påföljden och beställning av henne för att tjäna ett år och en halv i husarrest.

Frankrike: s biträdande FN-ambassadör Jean-Pierre Lacroix, vars delegation begärt tisdagens möte, sa dom innebar att "Aung San Suu Kyi inte kommer att kunna delta i valprocessen kommer att äga rum nästa år."

"Man kan bara undra om det var just syftar till att förhindra hennes deltagande (i opinionsmätningarna)," tillade han. "Om det är att vara en rättvis och inkluderande valprocessen i Myanmar, kan det inte utan medverkan av alla berörda aktörer, particuarly Aung San Suu Kyi".

USA: s ambassadör i FN Susan Rice medgav att övriga ledamöter får ta "olika åsikter" på området, ett tecken på att länder som Kina och Ryssland skulle kunna försöka att tona ned uttalandet.

Kina: s biträdande FN-ambassadör Liu Zhenmin och vietnamesiska ambassadör Le Luong Minh skulle inte säga om de hade reservationer mot den texten men båda sade att de var tvungna att hänskjuta det till sina respektive huvudstäder för kommentarer.

Tidigare FN-chefen Ban Ki-moon sade i ett uttalande att han var "djupt besviken" av domen och krävde Suu Kyis ovillkorlig frigivning.

Han uppmanade Myanmar dom generaler "att omedelbart och villkorslöst frige Daw Aung San Suu Kyi och att engagera sig med henne omedelbart som en viktig partner i processen för nationell dialog och försoning.

"Om hon och alla andra politiska fångar i Myanmar släpps och får möjlighet att delta i fria och rättvisa val, trovärdigheten för den politiska processen kommer att vara osäker," Ban läggas.

Förra veckan Ban, som för närvarande om ledighet på hemorten i Sydkorea, som redan uppmanade Myanmar: s ledare till fri Aung San Suu Kyi och andra politiska fångar.

Han gjorde en liknande samtal under ett besök i Myanmar förra månaden.

Suu Kyi har hållits i förvar i nästan 14 av de senaste 20 åren, sedan militärregimen vägrade att erkänna hennes National League for Democracy: s jordskredsseger seger i valet 1990.

Även i förra veckan har FN: s generalsekreterare sade att han hade fått några tydliga ord från Myanmar: s ledare om när de planerar att hedra sitt löfte om amnesti för politiska fångar.

No comments:

Post a Comment