Thursday 4 March 2010

Nobels fredspris besök Bradford att starta Burma kampanj

Nobels fredspristagare José Ramos-Horta besöker Bradford i morgon för att starta en världsomfattande ansökan för den som kräver demokrati i Burma.



Ordföranden i Östtimor fick Nobelpriset för sin fredsmäklare roll i Östtimor, som plågas av fattigdom och delade samhällen.

Och han har valt att inleda framställningen vid Bradford University som en del av universitetets prestigefyllda PeaceJam evenemang, nu inne på sitt femte år.

Framställningen kommer att kräva frigivning av stipendiaten Nobels fredspris och Burmas premiärminister valde Aung Sun Suu Kyi, före den burmesiska valen i oktober.

PeaceJam arrangör Fiona Macaulay säger: "Vi är glada över att ha Östtimors president ansluter oss på universitetet för årets PeaceJam evenemang.

"Det är en fantastisk möjlighet för ungdomar från hela Sverige för att höra om hans egna erfarenheter och arbeta med honom för att undersöka frågor kring fred och fattigdom."

Prodemokratiska ledare, Ms Suu Kyi i husarrest i 17 år, avslogs hennes senaste vädjan om övergång av Högsta domstolen förra månaden.

PeaceJam är ett utbildningsprogram som startade i Amerika för tio år sedan.

Bradford är den enda platsen i Europa att vara värd PeaceJam, som leds av Nobels fredspris, inklusive Ramos-Horta och Aung San Suu Kyi.

President Ramos-Horta blir vid universitetet i tre dagar. Cirka 250 ungdomar från hela Yorkshire, Storbritannien och Europa, kommer att ägna helgen diskutera frågor.

På lördag kommer de att arbeta i grupper med handledare universitetsstudent volontärarbete designa produkter att tillverka och sälja för att anskaffa pengar för Haiti, clearing ett naturreservat, till renovering snickeri verktyg som skall skickas till hantverkare i Afrika, och hjälpa förena hemlösa katter med äldre och funktionshindrade.

På söndagen ungdomarna kommer att undersöka en rad frågor som rasism, homofobiska trakasserier, fattigdom, politiskt förtryck i Nordkorea och fattigdom i Storbritannien.

Även på söndag ungdomarna kommer att delta i workshops för att utforma egna fred projekt.
http://www.thetelegraphandargus.co.uk/news/5040080.Global_petition_to_launch_in_city/

No comments:

Post a Comment