Friday 5 March 2010

Exim Bank ny bedömning lån till Burma

Exim Bank ny bedömning lån till Burma
Export-Import Bank of Thailand kommer att inleda samtal med regeringen om dess fyra miljarder baht låg inteerst lån till den burmesiska regeringen bör ses över, biträdande finansminister Pruektichai Damrongrut säger.



Herr Pruektichai skulle samråda finansminister Korn Chatikavanij och Exim bankens juridiska team denna vecka.

Högsta domstolens brottmålsavdelningen för innehavare av politiska ställningstaganden på fredagen fastslagit förre premiärminister Thaksin Shinawatra hade missbrukat sin myndighet med Exim Bank lån till Burma.

Herr Pruektichai inte säga hur banken skulle se över avtalet.

Exim Bank president Apichai Boontherawara sade banken också skulle bedöma eventuella skador till följd av avtalet innan det sänds vidare till finansministern. Men han insisterade den burmesiska regeringen var en bra kund som gjort regelbundna återbetalningar.

Exim Bank mjuka lån till den burmesiska regeringen var en av fem fall där Högsta domstolen Thaksin missbrukat sin auktoritet som premiärminister.

Banken lånade 4 miljarder baht till den burmesiska regeringen för 12 år till 3% ränta, vilket är lägre än sina driftskostnader.

Högsta domstolen sade låna till en ränta som låg under bankens operativa kostnaderna var inte ett mål för bankens etablering. Domstolen uppskattar att utlåningen till 3% över 12 år skulle kosta banken 670 miljoner baht i skadestånd.

Herr Apichai krävde banken inte förlora pengar från utlåning, men sa att det skulle ha att studera domen noga.

Domstolen ansåg också att Shin Satellite, ett företag där medlemmarna i Shinawatra familj var majoritetsägarna gynnats av lånet.

Burma spenderat det på att köpa telekommunikationsutrustning och tjänster satellit från Shin Satellite, mer känd nu som Thaicom.

Domstolen konstaterade att banken godkände 4 miljarder baht lån till Burma efter en instruktion av Thaksins regering.

Inledningsvis hade det öppnat en kredit på 3 miljarder baht för Burma, men Thaksin bett banken att höja krediten med en miljard baht. Efter det sänktes räntan på lånet från 5,5% till 3%.
http://www.bangkokpost.com/news/local/33889/exim-bank-reassesses-loan-to-burma

No comments:

Post a Comment