Friday 12 March 2010

Burma demokratisk betydelse (BDC) begär att FN: s säkerhetsråd krismöte: Dags att vidta omedelbara åtgärder

Burma demokratisk betydelse (BDC) begär att FN: s säkerhetsråd krismöte: Dags att vidta omedelbara åtgärder

11 Mars 2010

Burma demokratisk betydelse (BDC) begär att FN: s säkerhetsråd att sammankalla krismöte sedan Burma kris är mycket kritisk situation. Vi måste agera beslutsamt och kollektivt för att ingripa Burma kris för att undvika totalt förödande.

Burmesiska juntan är fullt rustat upp med att släcka demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen i Burma. Junta vidrör sin slutliga borste för att eliminera alla demokratiska röster genom att ge ut sin så kallade vallagen den 8 mars 2010 och som faktiskt vänder ryggen till nationell försoning i Burma.

Den så kallade juntans vallagen sägs att politiska partier är förbjudna att ha en fånge som partimedlem, det betyder Aung San Suu Kyi och alla politiska fångar kan inte delta i valet. Dessutom meddelade juntan att inom 60 dagar från offentliggörandet dag, den sista tidsfristen skall den 7 maj 2010, den nuvarande rättsliga parter såsom NLD måste registrera dig för att delta i valet 2010 som kommer att legitimera militära styret i Burma eller löper upphör att befintliga juridiska part.

Dilemmat är att om NLD ville hålla den rättsliga existens, de har att utvisa Aung San Suu Kyi som ledare annars utsättas upplösa partiet. Om NLD går med på att registrera dig, betyder det att de måste ge upp upprätthålla "Shwe-Gone-Daing" förklaring som behöver plats för att få verklig nationell försoning i Burma.

Juntan är allt detta, eftersom det internationella samfundet underlåter att agera praktiskt i det förflutna. Internationella samfundet vilseleds av juntan och falla i regimens ligger mer än 20 år nu.

Vi vill ge budskap till världens ledare att "För att åstadkomma rättvisa förhållanden i Burma, FN: s säkerhetsråd måste agera praktiskt. Under många årtionden har vi markberedning tusentals liv för att åstadkomma rättvisa förhållanden i Burma. Hur många fler liv måste dö för att vidta konkreta åtgärder mot Burma. Hur många år har mer måste vi vänta med att vidta konkreta åtgärder för Burma? "

Vi kräver att FN: s säkerhetsråd att ingripa i denna mycket kritiska situation eller annars Burma kommer att möta oron. Vi vill uppmana alla de rätta kärleksfulla människor världen över att kräva att FN: s säkerhetsråd att vidta konkreta åtgärder mot Burma.

För mer information kontakta Myo Thein, direktören vid Burma demokratisk betydelse (BDC) på 00-44-78 7788 2386 eller 00-44-20 8493 9137.

Måste göra säkerhetsrådets åtgärder om Burma:

1. FN: s säkerhetsråd måste förklara att den inte kommer att erkänna juntans planerade valet 2010 och dess resultat

2. FN: s säkerhetsråd måste förklara juntans skenbar 2008 författning som ogiltigt

3. FN: s säkerhetsråd måste genomföra successiva FN: s generalförsamlings resolution om Burma kräver "att återupprätta demokratin och tillämpa resultaten av valet 1990"

4. FN: s säkerhetsråd måste förklara att den kommer att erkänna Aung San Suu Kyi ledde National League for Democracy (NLD) som den legitima regeringen i Burma på uppdrag av folket i Burma 1990 allmänna val

Bakgrundsinformation:

• Själva Juntan höll val 1990 då Aung San Suu Kyi ledde parti NLD vann jordskredsseger. Men ignorerar juntan fortfarande att uppfylla 1990 års valresultat hittills och då de planerar att hålla val under 2010 att upphäva 1990 valresultat samt för att legitimera militärt styre i Burma. Våra legitima ledare, Daw Aung San Suu Kyi, hade förutsett regimens listiga planer så att hon redan hade uttryckt sina åsikter om vad vi måste göra om vikten av att genomföra valet 1990 resultat.

Daw Aung San Suu Kyi sade:

• Resultatet av dessa val kommer att gälla tills de ledamöter som valdes 1990 av folket har haft möjlighet att gå samman och bestämma vad nästa steg kommer att bli. Världen har att försäkra sig om att resultatet av dessa val är hedrad.

• Om detta land är att uppnå verklig demokrati, måste resultatet av valet 1990 erkännas. Det måste erkännas av militärregimen, eftersom den har godkänts av folket, och världen i stort. Det är genom detta erkännande att vi kommer att kunna göra verkliga framsteg i Burma. Resultatet av 1990 års allmänna val skall genomföras som en resolution som redan fattats av FN. Vi vet redan att generalförsamlingen i FN har accepterat tanken att folkets vilja har uttryckts i 1990 års allmänna val. Detta är något vi kan inte överge. Det kommer att vara till nackdel för vårt land om efter ett val har hållits resultaten inte fullföljs och att vi inte motstå frestelsen att banalisera.

• Vi står fast för genomförandet av resultaten av 1990 års allmänna val.

• Att bortse från resultatet av valet 1990 är att ha total brist på respekt för människor och är också en förolämpning mot folket.

• Vi vill att FN står mycket stadigt i generalförsamlingens resolution * om Burma och försöka genomföra den resolution så snart som möjligt. Och vi vill att hela det internationella samfundet att stödja FN och här. (* Den 19 november 2002 antog FN: s generalförsamling en resolution som starkt vädja till regeringen i Myanmar "att återupprätta demokratin och tillämpa resultaten av valet 1990 och att se [...] utan dröjsmål till ordentlig och strukturerad dialog mot demokratisering och nationell försoning [...] att släppa villkorslöst och omedelbart alla politiska fångar. ")

Vad är valet 2010?

• Juntans planerade valet 2010 är bara en charad för att legitimera militärdiktaturen i Burma. Med seger i sikte juntan har redan gjort upp planer för efter valet tydligt ange detta val är en bluff. Självklart kommer det att finnas något behov av att räkna rösterna eftersom det skulle vara en övning i meningslöshet. Innan vi kunde möjligt sända juntans föreslagna valet 2010 måste vi ta upp giltigheten av de nyligen antagna konstitutionen.

Vad är "Shwe-Gone-Daing" förklaringen?

• Aung San Suu Kyi och hennes parti National League for Democracy (NLD), enhälliga segrare i valet 1990, tydligt sin position i "Shwe-Gone-Dine" förklaring som behöver plats för att få verklig nationell försoning i Burma, dvs

1. Frige alla politiska fångar

2. Review 2008 konstitution

3. Erkänna 1990 valresultat

4. Ske politisk dialog

Vad är 2008 författning?

• utarbetats av juntan, är detta dokument långt ifrån trovärdiga eller konstitutionella. Fritt, rättvist och all inclusive är inte vad detta dokument utgör. Det internationella samfundet bör vara medveten om hopplöst oförenliga innehållet i den författning som antogs 2008. Folkomröstningen visades till stånd under tveksamma omständigheter inklusive utpressning och riggade omröstningar. Vi vill fästa särskild uppmärksamhet på dessa punkter:

1. Juntan gav sig själv amnesti från de brott mot mänskligheten har begåtts i hela Burma under sin terrorregim.

2. Militärregimen tog systematiskt 25% av mandaten i parlamentet. Den militära överbefälhavare gavs också absoluta makt att upplösa parlamentet när som helst effektivt neutralisera folkets röst.

• Ge militärjuntan 25% av mandaten i parlamentet, ohämmad auktoritär kontroll och egennyttiga amnesti för de brott mot mänskligheten var verkligen inte vilja det burmesiska folket. Legitimerar den kriminella regimen var inte folkets vilja och det är obegripligt och helt oacceptabelt att det burmesiska folket. Kärnan i 2008 års konstitution är att garantera straffrihet obestämd tid och valet 2010 kommer att genomföra det. Därför kräver vi att upphävandet av Burmas författning 2008 av FN: s säkerhetsråd.

Vad du kan göra?

• Checka in den petition "Genomföra 1990 valresultatet i Burma" http://www.gopetition.com/online/22158.html

• Ring för din regering att kräva att FN: s säkerhetsråd krismöte

• Ring för din regering att kräva att FN: s säkerhetsråd att förklara juntans skenbar 2008 författning som null & ogiltig

• Ring för din regering att deklarera Aung San Suu Kyi ledde National League for Democracy (NLD) som den legitima regeringen i Burma

• Ring för din regering att inte erkänna juntans planerade bluff 2010 val och dess resultat
http://bdcburma.org/Statements.asp?Id=78

No comments:

Post a Comment