Saturday 18 July 2009

Burma står inför tuffare sanktioner om Suu Kyi fängslades

Burmesiska Nyheter
Burma står inför tuffare sanktioner om Suu Kyi fängslades
Financial Times
18 juli 2009

Genom Tim Johnston i Bangkok
Publicerat: 18 juli 2009 03:00 | Uppdaterad: 18 juli 2009

Den Europeiska unionen kommer att införa sanktioner mot den burmesiska regeringen och dess anhängare om Aung San Suu Kyi, Nobelpristagaren och oppositionsledaren, inte friges i slutet av hennes pågående rättegång, en ledande brittisk tjänsteman sagt.

Ms Suu Kyi, som har tillbringat 13 av de senaste 19 åren i husarrest, möter upp till fem års fängelse om hon är dömd för att bryta det gäller hennes frihetsberövande genom att John Yettaw, en amerikan, för att stanna över natten efter att han simmade oönskad över sjön bakom hennes hus i Rangoon i maj

Asif Ahmad, chef för sydöstra Asien och Stillahavsområdet på utrikesdepartementet, sade att om hon befanns skyldig och dömdes till frihetsberövande, den Europeiska unionen skulle innebära en hårdare sanktioner.

"Den tröskelpunkt är konsumtion av den rättsliga processen, när den sista meningen är något annat än hennes befrias", sade han. "Lösare kedjorna är inte acceptabelt."

Herr Ahmad sade att EU hade satt samman en arbetsgrupp för att titta på ytterligare åtgärder, även om han avstått från att dras på vilken typ av eventuella framtida sanktioner utöver att säga att de skulle fortsätta unionens väg riktade sanktioner.

Tillsammans med några stora block på vapenhandel, timmer och ädelstenar och ett förbud mot att företag som investerar i statligt ägda företag, de flesta av EU: s nuvarande sanktioner är utformade att spärra vissa högt uppsatta medlemmar av regimen och affärsmän som ligger nära dem från att resa till Europa och frysa alla medel de kan ha i europeiska banker.

En europeisk diplomat nära förhandlingarna sade att blocket var fortfarande långt ifrån enighet om hur sådana sanktioner skulle kunna stärkas.

"Om man tittar på ekonomiska sanktioner, vårt inflytande är minimalt. Det finns inget spännande i bakfickan", sade diplomaten, som uttalade sig på villkor av anonymitet.

USA har infört mycket bredare sanktioner men sade i början av året att det var att se över sin ståndpunkt med tanke på hur liten effekt de har haft. Men beslutet att lägga Ms Suu Kyi om rättegången har nedtonad möjligheten att någon omedelbar uppmjukning av sanktionerna.

No comments:

Post a Comment